## ANSWER KEY

QUESTION	CORRECT ANSWER
1	B Given: 2:00 PM = 80 people 10:00 AM = ? Solution: 10:00 AM - 2:00 PM = 4 hours 80 / 2 = 40 people $\leftarrow$ 1 hour 40 / 2 = 20 people $\leftarrow$ 2 hours 20 / 2 = 10 people $\leftarrow$ 3 hours 10 / 2 = 5 people $\leftarrow$ 4 hours or 80 / 2^4 = 5 people Therefore the answer is <b>5 people</b>

r	1
2	C Given: Start = 9:30 AM doubles every 30 mins 1500 % greater Solution: Let X = number of bacteria 1500% greater can be written as X + 15X X + (15)(X) = 16X $\leftarrow$ Total number of bacteria at the end X doubles every 30 mins 2X $\leftarrow$ 1st 30 mins 2X $\leftarrow$ 1st 30 mins 4X $\leftarrow$ 2nd 30 mins 16X $\leftarrow$ 4th 30 mins Therefore there will be 4 set/times to be double to reach 16X bacterias 4 (30) = 120 mins 120/60 = 2 hours 9:30 + 2 hours = <b>11:30 AM</b> Other Solution: X(2^x) = 16X $\leftarrow$ cancel out X 2^x = 16 x = 4 times 4 (30 mins) = 2 hours 9:30 + 2 hours = <b>11:30 AM</b>
3	E Given: inlet = 3 hours outlet = 6 hours 10:00 AM Solution: $1/T = \frac{1}{3} - \frac{1}{3}$ $1/T = \frac{1}{3} - \frac{1}{3}$ $1/T = \frac{1}{3} - \frac{1}{3}$ T = 6 hours 10:00 + 6 hours = <b>4:00 PM</b>

	Δ.
	A Circon
	Given:
	George - Peter = 145 km
	George
	Start = 2:30 PM
	20 km per hour
	Peter
	Start = 3:00 PM
1	25 km per hour
т	
	Solution:
	20 (0.5) = 10 km $\leftarrow$ George started 30 mins early
	145 - 10 = 135 km
	X/20 = (135 - X) / 25
	X = 60  km
	60/20 = 3 hours
	3:00 + 3 hours = 6:00 PM
	В
	Given:
	March 31, 2016 = Thursday
	January 1, 2013
	Solution:
	January 1, 2013 to December 31, 2013 = 365 days
	January 1, 2014 to December 31, 2014 = $365 \text{ days}$
	January 1, 2015 to December 31, 2013 = 365 days
	January 1,2016 to January 31, 2016 = 31 days
	February 1, 2016 to February 29, 2016 = 29 days $\leftarrow$ leap year
_	March 1, 2016 to March 31, 2016 = 31 days
5	1005 + 21 + 20 + 21 - 1196
	1075 + 51 + 27 + 51 - 1100 1196/7 - 160 remainder 2
	Friday 2 days - Tuesday Use friday (day often thursday) because March 21, 2016 is
	Filled $\rightarrow$ 5 uays = <b>Tuesuay</b> $\leftarrow$ 0se filled (uay after thursday) because March 51, 2010 is
	Included
	Otherway
	1005 + 21 + 20 + 20 - 1195
	1075 + 51 + 47 + 50 - 1105 1105 /7 - 160 remainder 2
	Thursday, 2 days - Tuosday, Use Thursday because Marsh 21, 2016 is not included
	$1$ multisuay - 2 days = <b>1 uesuay</b> $\leftarrow$ Use 1 multisuay because March 31, 2016 is not included

6	D Given: doubles every 2 hours 1 bacterium = 60 hours 2 bacteria = ? Solution: $2(2^X) = = 1 (2^60/2)$ X = 29 $29 \ge 2 = 58$ hours
7	D Given: Start = 10:30 AM 1:10 = <sup>1</sup> / <sub>3</sub> (Task) Solution: 1:10 - 10:30 = 2 hours 40 mins 2 <sup>2</sup> / <sub>3</sub> hours / T = <sup>1</sup> / <sub>3</sub> T = 8 hours 10:30 + 8 hours = <b>6:30 PM</b>
8	E Given: 2 seconds loss every 5 mins Correct time = 7:00 AM 5:00 PM Solution: 7:00 AM - 5:00 PM = 10 hours 10 x 60 = 600 mins 600/5 = 120 sets 120 (2) = 240 seconds $\leftarrow$ loss 240/60 = 4 mins 5:00 - 4 mins = <b>4:56 PM</b>
L	

9	D Given: 1st inlet pipe = $\frac{1}{3}$ P = 3 hours 2nd inlet pipe = $\frac{3}{4}$ P = 4 $\frac{1}{2}$ hours Solution: 1st inlet pipe 3(3) = 9 hours to fill up 2nd inlet pipe = 4 $\frac{1}{2}$ (4) / 3 = 6 hours to fill up 1/T = 1/9 + $\frac{1}{3}$ T = 3.6 hours or 3 hours 36 mins 7:00 + 3 hours 36 mins = <b>10:36 AM</b>
10	E Given: October 1, 1982 = Friday October 1, 1987 = ? Solution: 1987 - 1982 = 5 years 4(365) + 366 = 1826 days 1826/7 = 260 remainder 6 Friday + 6 days = <b>Thursday</b>

	C Given: Gene = 2 hours Jeremy = 1 hour and 15 mins or 1 ¼ hours
	Jeremy = 9:00 Solution:
11	$1/T = \frac{1}{2} + \frac{1}{1}\frac{1}{4}$ $1/T = \frac{13}{10}$ $T = \frac{10}{13}$ hours $\leftarrow$ Together
	30 mins: 30/120 = ¼ of the wall is done by Gene ¾ (10/13) = 15/26 hours or 34.62 mins 9:00 + 34.6 mins = <b>9:35 AM</b> ← rounded off
	C Given: Start = 3:20 PM 4:20 PM = <sup>3</sup> / <sub>4</sub> C
12	Solution: 4:20 - 3:20 = 1 hour = <sup>3</sup> / <sub>4</sub> C C = 4/3 hours or 1 hour and 20 mins 3:20 + 1 hour and 20 mins = <b>4:40 PM</b>

	C Given: Cory: 50  widgets = 8:00  AM - 8:30  AM = 30  mins Cory and Mathew 50  widgets = 9:00  AM - 9:20  AM = 20  mins Mathew = 10:00 AM $\leftarrow$ Start Solution: C = 20 mins	
13	T = 20 mins	
	1/T = 1/C + 1/M 1/20 = 1/30 + 1/M 1/20 = 1/20 = 1/M	
	1/20 = 1/30 = 1/M 1/M = 1/60	
	M = 60 mins or 1 hour 10:00 + 1 hour = <b>11:00 AM</b>	

	В
	Given:
	Plane 1
	Leaves = 10:30 AM ← Tinseltown
	Arrived = 2:30 AM $\leftarrow$ Greenville
	16 hours
	Plane 2
	Leaves = $4:30 \text{ PM} \leftarrow \text{Greenville}$
	Arrived = 4:30 AM← Tinseltown
	12 hours
	Solution:
14	Let X = time difference (2.20 AM) $(10.20 \text{ AM} + \text{ X}) = 16$ X $(10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 2.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 16 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} = 10 \text{ hours } (10.20 \text{ AM} + 10.20 \text{ AM} + 1$
	$(2:50 \text{ AM}) - (10:50 \text{ AM} + X) = 10 - X \leftarrow 10:50 \text{ AM} = 10 \text{ Hours} \leftarrow \text{equal}$
	$(4:30AM + X) - (4:30PM) = 12 + X \leftarrow 4:30 PM - 4:30 AM = 12 hours \leftarrow eqn 2$
	Equate both because they take the same route, the same speed and time.
	therefore they are equal
	16 - X = 12 + X
	$\Delta X = 4$ Y = 2 house since on the equation we added Y on Tingeltown
	X = 2 nours, since on the equation we added X on Tinseltown
	therefore Greenvine is ahead of 2 nours than Thiseltown
	Therefore the answer is <b>2 hours</b>

15	C Given: 50% increase every 50 years 8.1M = 2000 1.6 Million Solution: Start increasing the 1.6M by 50% every 50 years until it reaches 8.1M 1.6M + 1.6M(0.5) = 2.4M $\leftarrow$ 50 years 2.4M + 2.4M(0.5) = 3.6M $\leftarrow$ 100 years 3.6M + 3.6M(0.5) = 5.4M $\leftarrow$ 150 years 5.4M + 5.4M(0.5) = 8.1M $\leftarrow$ 200 years from 1.6M we need 200 years for it to reach 8.1M so, 2000 - 200 = <b>1800</b> It is year 1800 when the population is 1.6M
16	E Given: October 31 2001 = Wednesday 2014 = ? Solution: $2001 - 2014 = 13$ years $\leftarrow 3$ leap year 10(365) + 3(366) = 4748 days 4748/7 = 678 remainder 2 Wednesday + 2 days = Friday
17	A Given: $\frac{1}{3}$ T = 12:00 Noon $\frac{3}{4}$ T = 1:15 PM Solution: $\frac{3}{4}$ T - $\frac{1}{3}$ T = 1.25 (5/12)T = 1.25 T = 3 hours $\frac{1}{4}$ (3) = 0.75 hours or 45 mins 1:15 + 45 mins = <b>2:00 PM</b>

18	A Given: 6:55 - 7:19 Solution: 7:19 - 6:55 = 24 mins 24/60 = %
19	D Given: Red light = every 9 mins Yellow = every 24 mins Flashes both = 7:00 AM Solution: Choice A 7:35 - 7:00 = 35 mins 35/24 = 1.458 ← Wrong 35/9 = 3.8899 ← Wrong Choice B 8:16 - 7:00 = 1 hour and 16 mins or 76 mins 76/9 = 8.444 ← Wrong Choice C 9:36 - 7:00 = 2 ng Choice D 11:48 - 7:00 = 4 hours and 48 mins 288 mins / 24 = 12 ← Correct 288/9 = 32 ← Correct Choice E 12:00 - 7:00 = 5 hours 300 / 24 = 12.5 ← Wrong The time should be divisible by both 9 and 24 so that both red and yellow will flash at the same time Therefore the answer is choice D hours and 36 mins 156/24 = 6.5 ← Wrong

20	Given: Joan = 3 days Nina = 4 days Monday both of them Solution: Get the LCM of 3 and 4 LCM = 12 therefore they'll both go to the supermarket every after 12 days 12 - 7 = 5 days ← 7 days will land on the same day (Monday) Therefore we only count the remaining 5 days Monday + 5 days = <b>Saturday</b>
21	C Given: Launch = June 18, 2032 = Friday Arrived = 919 days Solution: 919/7 = 131 remainder 2 ← every 7 days will land on the same day it started Therefore we only count the 2 remaining days Friday + 2 = <b>Sunday</b>
22	E Given: Yesterday = Sunday 347 days Solution: Today = Monday ← if yesterday was Sunday therefore today is Monday 347/7 = 49 remainder 4 ← every 7 days will land on the same day it started Therefore we only count the 4 remaining days Monday + 4 days = <b>Friday</b>

23	Given: Garoline = 50 km per hour at 10:00 AM Jessica = 70 km per hour at 12:00 PM Solution: 880 km V = d/t X = Time traveling when both started Caroline start at 10:00 AM Jessica starts at 12:00 PM therefore there is 2 hours difference 2(50) = 100 km ← Traveled by Caroline before Jessica starts 880 - 100 = 780 km ← only to travel by both 50(X) + 70(X) = 780 X = 6.5 hours ← When both are starting 12:00 + 6 hours and 30 mins = 6:30 PM If we add using 10:00 10:00 + 6 hours and 30 mins + 2 hours = 6:30 PM
24	A Given: 1 min lose every 3 hours gains 1% next 6 days Solution: 8:00 AM , Monday 10 days First 4 days: 4(24)/ 3 = 32 sets ← losses 32 mins during the 1st 4 days 4 days = 5760 mins 5760 - 32 = 5728 mins 5728/60 = <b>95.46667 hours</b> next 6 days: 6(24) + 6(24)(0.01) = <b>145.44 hours</b> 95.46667 + 145.44 = 18068/75 hours or 10 days 54.4 mins 10 days will land on the same time (8:00) 8:00 + 10 days and 54.4 mins = <b>8:54 AM</b>









30	C Given:
31	B Given: Left = 8:53 AM 240 km @ 50 km/hour Solution: t = d/V V = 50 km per hour d = 240 km 240/50 = 4.8 hours or 4 hours 48 mins 8:53 + 4 hours + 48 mins = <b>1:41 PM</b>

32	A Given: Leave = 2:20 PM Andrea = 30 km per hour Jane = 40 km per hour $\leftarrow$ 6 hours Solution: $40(6) = 240$ km $\leftarrow$ distance until the gas station t = d/V 240/30 = 8 hours 2:20 + 8 hours = <b>10:20 PM</b>
33	EGiven:Start = 9:30 AM12 napkins per hour $\frac{1}{2}$ hour later Beth helped $\leftarrow$ 15 napkinsSolution:Let X = time after Beth helpAmy time = X + 0.512(X+0.5) = 15X $\leftarrow$ Amy is half hour aheadX = 2 hours9:30 + 30 mins + 2 hours = 12:00 PM
34	C Train 1 = 1:00 PM, 40 km per hour Train 2 = 30 mins later = 1:30 PM, 50 km per hour Solution: Train 2 = Faster 40 (X + 0.5) = 50(X) + 40 $\leftarrow$ half hour ahead (Train 1) X = 2 hours $\leftarrow$ will catch up V2 - V1 = Distance ahead per hour 50 - 40 = 10 km ahead per hour 40/10 = 4 hours $\leftarrow$ Time to be 40 km ahead Time to catch up + Time until 40 km lead = Total time until 40 km ahead 4 + 2 = 6 hours $\leftarrow$ for the faster train to be ahead of 40 km 1:00 + 30 mins + 6 hours = <b>7:30 PM</b>

35	D Given: Ruby = 10 km per hour 5:30 PM 15 km per hour 3:30 PM Solution: 5:30 - 3:30 = 2 hours difference therefore on 15 km per hour is 2 hours faster than 10 km per hour Let X = time when ruby walks 10kmph d = V(t) 10X = 15(X - 2) X = 6 hours Start time = 5:30 PM - 6 hours = <b>11:30 AM</b> $\leftarrow$ <b>start time</b> $d = V(t) = 6(10) = 60 \text{ km} \leftarrow \text{ distance Ruby walks}$ @ 12 km per hour: t = d/V 60/12 = 5 hours 11:30 + 5 hours = <b>4:30 PM</b>
----	--







